2021-04-22 08:22:06• hírek • Szatmár.ro

Egy szál virággal tisztelegjünk elődeink előtt

II. Rákóczi Ferenc Mányoki Ádám képmásán.
II. Rákóczi Ferenc Mányoki Ádám képmásán.

Idén 310 éve lesz annak, hogy 1711. április 29-én aláírták a Rákóczi-szabadságharcot lezáró békeszerződést, majd egy nappal később a megfáradt kuruc hadak a majtényi síkon végleg letették a fegyvert a labancok előtt. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület az idei évben is főhajtással tiszteleg az elődök előtt - az alábbiakban az ünnepi megemlékezésre szóló meghívót osztjuk meg Olvasóinkkal.

„Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület kezdeményezésére református áhítat keretében 2021. április 24-én, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel - maradéktalanul betartva a világjárvány indokolta egészségügyi intézkedéseket és előírásokat - a Domahida vasútállomás  mögött található kuruc-emlékműnél főhajtással és egy-egy szál virág elhelyezésével emlékezhetik bárki a 345 esztendeje született „Nagyságos fejedelemre”, illetve a  II. Rákóczi Ferenc vezette szabadságharc befejezésének 310. évfordulójára.


310 esztendeje kötötték meg ugyanis a „Szatmári béke” néven ismert szerződést, mely véget vetett a Kárpát-medence történetét meghatározó nyolc éves szabadságharcnak.


Az egyházi áhítat keretében imát mond Tolnay István nagykárolyi református esperes. Kuruc dalok éneklésével, az obeliszk talapzatára elhelyezett egy-egy szál virágunkkal tiszteleghetünk elődeink emléke előtt. A járványt követően folytatásra és megújulásra váró „családias” művelődési eseménnyé nemesülhet az évfordulós főhajtás. A maszk viselése és a személyek közti távolság tartása kötelező!"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: